Συχνές Ερωτήσεις

FAQ

Αναζητήστε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που σας απασχολούν!

 

-Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία συσκευή που μπορεί να μοιάζει ή όχι στην εξωτερική του εμφάνιση στο κανονικό τσιγάρο. Κυκλοφορούν πολλά είδη στην αγορά και όπως ισχύει για όλα τα καταναλωτικά αγαθά, "ότι πληρώνεις παίρνεις". Η χρηστικότητα του είναι παρόμοια με του "παραδοσιακού" τσιγάρου, με την σημαντική διαφορά ότι το παραγόμενο προϊόν του δεν είναι αποτέλεσμα καύσης αλλά ατμοποίησης και δεν περιέχει τοξικές και χημικές ουσίες όμοιες με αυτές του κανονικού τσιγάρου. Το χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε, το αφήνουμε κάτω, το βγάζουμε στην τσέπη μας, σαν το κανονικό τσιγάρο. Είναι μόνιμα έτοιμο προς χρήση και δεν χρειάζεται να το ανάβετε κάθε φορά.

- Αποτελείται από μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ένα εξάρτημα ατμοποίησης, τον ατμοποιητή. Ο ατμοποιητής δέχεται είτε με τη βοήθεια μιας μικρής δεξαμενής είτε με δοχείο που περιέχεται αυτούσιο σε αυτόν, το υγρό αναπλήρωσης, και με το πάτημα ενός κουμπιού ή και αυτόματα -εισπνέοντας μόνο-(ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξετε), ενεργοποιείται και παράγει ατμό.

-Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αποδειχτεί ότι οι βραχυπρόθεσμες αποφρακτικές του τάσεις, σε μετρήσεις δεικτών που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, είναι κλινικά ασήμαντες. Καλώς ή κακώς η μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αρκετό δρόμο ακόμα για να δείξει κατά πόσο είναι ή όχι επιβλαβές για την υγεία. Κλινικές μελέτες πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή και άλλες είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον, που θα δείξουν αν και κατά πόσο είναι επιβλαβές στην χρόνια χρήση του.

-Το υγρό αναπλήρωσης περιέχει προπυλενική γλυκόλη, φυτική γλυκερίνη, απιονισμένο νερό, γευστική βάση και προαιρετικά νικοτίνη (0-1.8%) ή τον συνδυασμό κάποιων από τα παραπάνω συστατικά. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πληθώρα υγρών που κυκλοφορεί στην αγορά είναι αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης, γι'αυτό είναι μέγιστης σημασίας να επιλέγετε με προσοχή τι υγρά χρησιμοποιείτε με το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο. Τα συστατικά του θα πρέπει να είναι πιστοποιημένης ποιότητας (USP, PH EUR, 88/388/CEE, κοκ.). και θα πρέπει να αναφέρονται όλα τα σχετικά στοιχεία, προειδοποιήσεις, ημερομηνία λήξης κλπ., στην ετικέτα του φιαλιδίου, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

-Όπως πολλά πράγματα, έτσι και αυτό είναι θέμα γούστου. Ένα καταιγιστικό ποσοστό νέων χρηστών, σύμφωνα με την εμπειρία μας, ενθουσιάζεται από την ευχαρίστηση που μπορεί να τους προσφέρει από την πρώτη κιόλας στιγμή το καινούριο τους ηλεκτρονικό τσιγάρο. Δοκιμάστε από κάποιον γνωστό σας εάν είστε περίεργοι, ρωτήστε μας αν έχετε απορίες ή οποιοσδήποτε ενδοιασμούς και θα σας απαντήσουμε άμεσα. Όχι μόνο σε αυτά αλλά και σε ότι άλλα ερωτήματα μπορεί να έχετε σχετικά με το άτμισμα.

-Όχι. Υπάρχει παρόλα αυτά μια προσπάθεια τελευταία, αποθάρρυνσης των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αδίκως κατά την γνώμη μας. Είμαστε σίγουροι ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα παραμείνει ελεύθερο προς χρήση, και στο άμεσο μέλλον θα θεσμοθετηθεί το νομικό πλαίσιο που θα επιβλέπει την διάθεση του, καθώς και την φορολογική εισπρακτική πολιτική που θα ακολουθηθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ για τα υγρά αναπλήρωσης.

-Ναι.  Η απαγόρευση του καπνίσματος αφορά μόνο την κατανάλωση προϊόντων και παράγωγα καπνού με την διαδικασία της καύσης. Από την στιγμή που το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι προϊόν παράγωγο του καπνού, δεν καταναλώνεται με καύση, και δεν προκαλεί τα προβλήματα του παθητικού καπνίσματος, δεν απαγορεύεται. Η παρουσία όμως και μόνο του ατμού, που μοιάζει με καπνό -αλλά δεν είναι- όπως όλοι γνωρίζουμε, προκαλεί την αντίδραση κυρίως του αντικαπνιστικού κοινού, οπότε είναι πάντα σωστό, σεβόμενοι την παρουσία τρίτων, να ενημερώνουμε τους γύρω μας που  ενοχλούνται, ότι δεν καπνίζουμε, αλλά "ατμίζουμε" και ότι δεν είναι προϊόν καύσης ο "καπνός" που παράγεται, αλλά ατμός, καθότι παραγόμενος μέσω ατμοποίησης και δεν περιέχει άλλα χημικά παράγωγα. 

-Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι προϊόν που συγκαταλέγεται σε αυτά που ακολουθούν ιατρικές, φαρμακευτικές ή οποιεσδήποτε μεθόδους διακοπής του καπνίσματος. Είναι προϊόν που χρησιμοποιείται μόνο για αναψυχή, από ενήλικες, και δεν διατίθεται για οποιονδήποτε φαρμακευτικό ή ιατρικό σκοπό και θεραπεία. Αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας να σας δώσει μια επιστημονικά/ιατρικά τεκμηριωμένη λύση για το πρόβλημα σας.

-Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου ειναι φτιαγμένη από ιόντα λιθίου, όπως και αυτή των κινητών τηλεφώνων για παράδειγμα. Η διάρκεια ζωής της αρχίζει να μειώνεται από την πρώτη της χρήση και χρειάζεται αλλαγή μετά από περίπου 350 φορτίσεις. Η διάρκεια εκφόρτισης της εξαρτάται από το μέγεθος της χωρητικότητας της που μετριέται σε mΑh, την ποιότητα κατασκευής της και φυσικά την συχνότητα χρήσης. Σε άλλους μπορεί να κρατήσει 6 μέρες σε άλλους 2 ώρες. Ανάλογα και με το μοντέλο φυσικά που θα διαλέξετε, οι μπαταρίες έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη (mAh) και διαρκούν ανάλογα.

-Δεν υπάρχουν πολλές απαντήσεις για αυτό το ερώτημα. Η απάντηση είναι απλά ανάλογα με την χρήση που κάνετε. Τυπικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε από την εμπειρία μας, ένας μέσος χρήστης χρειάζεται περίπου 2 (δύο) μπουκαλάκια των 20ml τον μήνα, δηλαδή του κοστίζει  λιγότερο από 30€ / μήνα. (ενδεικτικά από τον κατάλογο του evape.gr: 2 φιαλίδια των 20ml x 13.95€ = 27.90€)

-Το credo μας είναι εξαρχής πως ότι πληρώνει παίρνει κανείς. Επιλέγουμε συγκεκριμένες εταιρίες για την αξιοπιστία τους κατασκευαστικά, για τα λιγότερα προβλήματα στην χρήση, το πιο ενδελεχές εργοστασιακό quality control και το καλύτερο after sales service. Είναι προτιμότερο κατά την γνώμη μας να πληρώσει κανείς για κάτι που θα χρησιμοποιεί καιρό, γιατί η ποιότητα κι η χρηστικότητα του είναι ασύγκριτη με τον ανταγωνισμό, παρά να δώσει χρήματα για κάτι, που με μαθηματική ακρίβεια θα καταλήξει στο συρτάρι μετά από 1-2 μέρες. Η απόφαση είναι αποκλειστικά δική σας. Αν ψάχνετε λοιπόν κάτι αξιόπιστο και καλοφτιαγμένο το βρήκατε ήδη εδώ. Αν πάλι ψάχνει κανείς φθηνές απομιμήσεις, είναι παντού, αλλά όχι στο Evape.gr. Είμαστε στην διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε για ο,τιδήποτε χρειαστείτε.

-Ένα από τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ότι πρακτικά είναι άοσμο. Δεν μυρίζει το σπίτι, οι κουρτίνες, το αυτοκίνητο, τα ρούχα κλπ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί επίσης, ότι καταξιωμένοι οδοντίατροι, μας έχουν αναφέρει ότι σύμφωνα με παρατηρήσεις τους, οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου τείνουν να έχουν μειωμένη έως καθόλου συσσώρευση χρωστικών ουσίων στα δόντια τους από το άτμισμα, σε αντίθεση με το παραδοσιακό κάπνισμα που προκαλεί κατά κόρον την προαναφερθείσα συσσώρευση. 

-Η καλή λειτουργία της συσκευής σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καθαριότητα του. Ανάλογα με το μοντέλο που θα διαλέξετε, υπάρχει τρόπος συντήρησης και καθαρισμού. Απλά ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης.

-Κάθε φορά που η μπαταρία σας αποφορτίζεται,  αναβοσβήνει επανηλειμμένα το λαμπάκι στο κουμπί της ή μπροστά στην μύτη της (ανάλογα το μοντέλο) και χρειάζεται φόρτιση. Τοποθετήστε την στον φορτιστή και αντικαταστήστε την με την δεύτερη μπαταρία που ήρθε με την κασετίνα σας. Συμβουλή: Καλό θα ήταν να "ταιριάξετε" έναν ατμοποιητή με μία μπαταρία και να τα χρησιμοποιείτε σαν αχώριστο ζευγάρι, ώστε να έχουν όλα τα εξαρτήματα κοινή φθορά στον χρόνο.

-Ο ατμοποιητής του ηλεκτρονικού σας τσιγάρου αποτελεί αναλώσιμο μέρος του και χρειάζεται αλλαγή κάθε τόσο. Η συχνότητα χρήσης και η καθαριότητα του είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο ζωής ενός ατμοποιητή. Ανάλογα με το μοντέλο που έχουμε επιλέξει λοιπόν καλό είναι να φροντίζουμε να αλλάζουμε τους ατμοποιητές σύμφωνα με τη χρήση που τους κάνουμε αλλά και με την ενδεδειγμένη διάρκεια ζωής τους.

-Στην μορφή που ατμοποιείται είναι ασήμαντη η τοξικότητα του, όπως έχει ελεγχθεί και εργαστηριακά.
Προσοχή: Τα υγρά αναπλήρωσης προορίζονται μόνο για χρήση με το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο και για κανέναν άλλο λόγο. Σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό. Σε περίπτωση περαιτέρω ερεθισμού, κατάποσης κλπ απευθυνθείτε αμέσως στις αρμόδιες ιατρικές αρχές, τον προσωπικό σας γιατρό ή στο κέντρο δηλητηριάσεων.

-Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν συνίσταται να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια την κύησης και του θηλασμού καθώς και σε οποιαδήποτε περίπτωση σοβαρών ασθενειών ή υπόνοια σοβαρών ασθενειών. Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε για συμβουλές στον προσωπικό σας γιατρό.

-Η νικοτίνη είναι αλκαλοειδές που συναντάται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες στα φύλλα καπνού, και σε μικρότερες ποσότητες στις τομάτες, τις πατάτες, τις μελιτζάνες, το κουνουπίδι, τις πράσινες πιπεριές κλπ. Όταν προσλαμβάνεται σε μικρές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα διέγερσης, χαλάρωσης και ηρεμίας. Η δράση της, που διεγείρει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου, μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά εώς μερικές ώρες, θεωρείται δε ότι γίνεται συνήθεια και προκαλεί εθισμό. Σε μεγάλες ποσότητες και στην καθαρή της μορφή, που δεν είναι διαθέσιμη όμως στο κοινό, είναι άκρως τοξική.

-Όχι. Η νικοτίνη είναι ευρέως αποδεκτό από την ιατρική κοινότητα, πως δεν προκαλεί καρκίνο. Η συνεχιζόμενη έρευνα για την νικοτίνη καθώς και η ιατρική έρευνα έχει δείξει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με την χρήση της. Ο καθένας κρίνει από μόνος του και από την προσωπική του έρευνα και αναζήτηση αν τον οφελεί ή όχι.

-Γιατί απλά αξίζει να γνωρίστε τις ποικιλίες και τις γεύσεις μας! Οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε ξεπερνάνε τους 800!! Μας δόθηκε λοιπόν η δυνατότητα να έχουμε άρτια γκάμα υγρών αναπλήρωσης, άριστης ποιότητας και συστατικών υψηλών προδιαγραφών, λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας και συνεργασίας που έχουμε με τους προμηθευτές μας και εκμεταλλευόμενοι τις διαφορετικές δράσεις που έχουν τα συστατικά στην ατμοποίηση των υγρών. Με υπευθυνότητα και σεβόμενοι τις ανάγκες των καταναλωτών, καθώς τα προϊόντα μας θεωρούνται κορυφαία, όχι μόνο από εμάς και τους πελάτες μας, αλλά και από τους διακεκριμένους συνεργάτες μας, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να αποτελούμε πρωτοπόροι στο χώρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των υγρών αναπλήρωσης, με συνεχή έρευνα για ποιοτικότερα και ασφαλέστερα προϊόντα και υπηρεσίες.

- Ανοίγετε μια καινούρια αμπούλα και τοποθετώντας την στον ατμοποιητή πιέζοντας την να "κουμπώσει" στην ακίδα, τρυπιέται στο σημείο αναπλήρωσης. Χρησιμοποιήστε είτε την πιπέτα, είτε την ειδική σύριγγα με την βιδωτή μύτη ασφαλείας για να γεμίζετε τις αμπούλες σας, από την τρύπα που κάνατε στο πάνω μέρος της (από την μεριά που κουμπώνει στην ακίδα του ατμοποιητή-όχι από εκεί που εισπνέουμε). Θα ήταν προτιμότερο να μην αφαιρείτε το καπάκι της αμπούλας για να την γεμίζετε, όπως προτείνουν άλλοι προμηθευτές της αγοράς, γιατί με τον καιρό χάνει την στεγανότητα της. Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της αμπούλας, και μπορείτε να την γεμίζετε ξανά και ξανά περισσότερες φορές. Φροντίστε να μην γεμίζετε την αμπούλα μέχρι πάνω για να μην έχετε προβλήματα διαρροών και τροφοδοσίας. Γεμίστε λίγο πριν φτάσει η στάθμη του υγρού στο καπάκι. Μερικά χιλιοστά πιο κάτω. Στη συνέχεια σκουπίστε τα περιττά υγρά από τα "σύνεργα" σας και την αμπούλα με το ειδικό πανάκι που έρχεται με το κιτ αναπλήρωσης υγρών, που θα βρείτε στην κατηγορία των αξεσουάρ μας, και τοποθετήστε την στον ατμοποιητή. Τόσο απλά!

-Είναι απλό. Πατάμε το κουμπί στα χειροκίνητα μοντέλα και εισπνέουμε, ή απλά εισπνέουμε στα αυτόματα μοντέλα. Εισπνέοντας δημιουργείται "αναρρόφηση". Το υγρό κατεβαίνει μέσω του φιτιλιού που βρίσκεται μέσα στην ακίδα όπου κουμπώνει η αμπούλα. Στην συνέχεια το υγρό ατμοποιείται από την αντίσταση του ατμοποιητή που βρίσκεται κάτω από την "γέφυρα" όπου και στηρίζεται η αμπούλα. Προσέξτε μην εισπνέετε δυνατά και απότομα γιατί έτσι κατεβαίνει περισσότερο υγρό από όσο μπορεί να καταναλώσει ο ατμοποιητής. Τα περιττά αυτά υγρά βρίσκουν δίοδο και ανεβαίνουν από το επιστόμιο της αμπούλας στο στόμα, ή τρέχουν από το κούμπωμα της, το σπείρωμα της μπαταρίας, και από όπου αλλού μπορούν να βρουν τρόπο διαφυγής. Ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξετε, υπάρχουν οδηγίες χρήσης και τρόποι καθαρισμού του ατμοποιητή και συνίσταται να τους ακολουθείτε ώστε να έχετε το μέγιστο την απόλαυσης από την εμπειρία σας με το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο.

Είστε εδώ FAQ